Konkurs kulinarny na najlepszą restaurację świata wygrała gospoda "Pod Tłustym Kaczorem" w – nie we Francji, lecz z Wielkiej Brytanii. W jury zasiadało ponad 600 kucharzy, recenzentów i smakoszy z całego globu.
Choć brytyjskiej kuchni często zarzuca się brak wyrafinowania, aż 14 z 50 najlepszych restauracji znajduje się właśnie w Wielkiej Brytanii. A co można zjeść w zwycięskiej gospodzie? W jej jadłospisie gospody „Pod Tłustym Kaczorem” znajdują się m.in. rizzotto w galarecie czekoladowej, owsianka ze ślimaków i lody z boczku.
Może być jednak problem ze skosztowaniem tych „rarytasów”. Ze względu na sukces do restauracji trudno się nawet dodzwonić; rezerwacje przyjmowane są nawet z dwumiesięcznym wyprzedzeniem. A obiad „Pod Tłustym Kaczorem” wcale nie jest tani – około ok. 200 funtów, nie licząc wina, na głowę (to ok. 1,2 tys. złotych).
Ale jak się okazuje, wyniki konkursu nie przypadły do gustu najbardziej renomowanym recenzentom sztuki kulinarnej. Niektórzy uznali je za przesadzone, bo ich zdaniem nie odzwierciedlają różnorodności globalnej kuchni.