Dynia ma dziś swoje święto. Na halloweenowy wieczór proponujemy zrobić z niej rozgrzewająca zupę i egzotyczne curry. Oba dania są szybkie w przygotowaniu. I bardzo smaczne!
Prosta, szybka, pożywna, gęsta i smaczna zupa. Typowo jesienna z dyniowym posmakiem, ale pikantna i rozgrzewająca. Przepis pochodzi z bloga: "Ameryka i ja".
Składniki: puszka odsączonej czarnej fasoli, puszka odsączonych pomidorów, puszka miazgi dyniowej (bez przypraw), 700 mililitrów wywaru warzywnego, łyżka oliwy z oliwek, jedna cebula posiekana w kostkę, 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę, 1-2 łyżeczki kuminu, łyżeczka mielonej czerwonej papryki, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki lub łyżeczka cukru, sól do smaku, łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki wytrawnej cherry, ale może być też wiśniówka, łyżka gęstej, kwaśniej śmietany, parmezan do posypania, pestki z dyni do posypania;
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy na oliwie cebulę z czosnkiem, a następnie dodajemy przyprawy: kumin, pieprz, paprykę. Zdejmujemy z ognia. W wysokim naczyniu miksujemy przy pomocy blendera fasolę, pomidory i połowę wywaru. Następnie dodajemy cebulę z czosnkiem i przyprawami, miazgę dyniową i - używając blendera - stopniowo dolewamy resztę bulionu. Wlewamy wszystko do garnka, doprawiamy solą, cukrem i gotujemy 10-15 minut, czekając aż zupa zgęstnieje. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny, cherry i śmietanę. Wlewamy do miseczek i dekorujemy parmezanem oraz pestkami z dyni. Świetnie smakuje ze świeżą bagietką.
Odrobina egzotyki na chłodne, jesienne wieczory. Dynia w bardzo pikantnym wydaniu na pewno rozgrzeje i przywoła ciepły zapach orientu. Zapewnią to przyprawy takie jak kardamon, kmin rzymski i trawa cytrynowa.
Składniki: 300 g dyni, podwójna pierś z kurczaka, 2 torebki ryżu typu basmati; 3 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, 1 cebula, po jednej łyżce: zmielonego kardamonu, kminu rzymskiego, startego imbiru oraz sosu sojowego, pół łyżeczki chilli, 1 łodyżka trawy cytrynowej; 250 ml śmietanki kokosowej, kilka pomidorków koktajlowych;
Przygotowanie: Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy pokrojony czosnek i przyprawy: kardamon, kmin i chilli. Wszystko podsmażamy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy trawę cytrynową, cebulę i imbir. Cały czas mieszamy. Po około 3 minutach dodajemy sos sojowy i pokrojone w kostki kawałki kurczaka. Smażymy do momentu aż mięso stanie się miękkie. Dodajemy upieczoną wcześniej w piekarniku, pokrojoną w kostki dynię. Doprawiamy całość solą. Następnie wlewamy śmietankę kokosową i pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Podajemy z ugotowanym w osolonej wodzie ryżem.