Już wiesz, że nie udał ci się mazurek? Spróbowałeś kupnego ciasta i ci nie smakuje? Mamy na to radę w postaci alternatywnego przepisu do szybkiego wykonania. Zdradziła go naszej reporterce pracująca w jednej z łódzkich cukierni pani Justyna.
Moja propozycja jest taka: są gotowe biszkopty i można kupić dżem albo wykorzystać własnej roboty powidła. Ciasto smarujemy i przedkładamy drugim ciastem - proponuje rozmówczyni Agnieszki Wyderki. Na to można dać masę kajmakową lub inną gotową, których jest dużo na rynku. Wierzch ozdabiamy orzechami, rodzynkami czy migdałami - według uznania. To nie jest przepis na typowego mazurka, ale ratujący sytuację - kończy z uśmiechem. Zamiast placków biszkoptowych możecie użyć gotowego, kruchego ciasta. Pamiętajcie, że w przypadku mazurka najważniejsza jest dekoracja, więc w to włóżcie całą duszę.
Twoja baba wielkanocna to kompletna klapa, a chcesz uratować święta i swój honor gospodyni? Zrób ciasteczka zamiast nieudanych ciast - radzi pani Agata i podaje przepis na kruche ciasto.
Potrzebujesz:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklankę cukru
- 1 łyżkę proszku do pieczenia
- 4 jaja
- pół lub całą kostkę masła (im więcej masła, tym bardziej kruche będzie ciasto).
Składniki trzeba wymieszać i zagnieść na jednolitą, dość zwartą masę. Potem masę rozwałkowujemy - tłumaczy pani Oliwia - na grubość około centymetra do dwóch. Z placków wycinamy foremkami ciasteczka w różnych kształtach. Pieczemy je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia około 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Gdy są złote, wyjmujemy i ozdabiamy lukrem z kolorową posypką - kończy.
Wesołych, czyli smacznych, Świąt!