Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie, surówka z rukoli i pomidorów, a na deser sernik z rodzynkami - bez spodu. Brzmi pysznie, smakuje równie doskonale. To przysmaki autorstwa siostry Anastazji i siostry Salomei, które warto wypróbować podczas zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.
"Boże Narodzenie z s. Anastazją i s. Salomeą" to książka o bożonarodzeniowej kuchni dwóch sióstr zakonnych. Przepisy tam zawarte są tradycyjne i przywodzą na myśl smaki dzieciństwa.
Poznajcie kilka świątecznych receptur sióstr Anastazji i Salomei!
Składniki:
· 1 kg sera białego
· 1 budyń śmietankowy
· 1 szklanka cukru pudru
· 20 dag masła
· 1 cukier waniliowy
· starta skórka z 1 cytryny
· 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
· 10 dag rodzynek
· 2 łyżki mąki
· 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
· 8 jaj
Wykonanie:
Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące.
Białka ubić na sztywną pianę. Ser zemleć w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Masło utrzeć, stopniowo dodając żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Po otrzymaniu puszystej masy wmieszać ser i dalej ucierać na jednolitą konsystencję, po czym wmieszać budyń, wymieszany z proszkiem do pieczenia, startą skórkę z cytryny oraz obtoczone w mące rodzynki i skórkę pomarańczową. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywną pianę z białek.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 27 cm i piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160 st. C przez ok. 1 godz. Po upieczeniu i wystygnięciu wierzch sernika przyozdobić lukrem cytrynowym.
Lukier cytrynowy
Składniki:
· 2 szklanki cukru pudru
· sok z 1-2 cytryn
Wykonanie:
Cukier z sokiem z cytryny zmiksować do czasu połączenia się składników i otrzymania jednolitej białej masy.
Składniki:
· 60 dag filetów z kurczaka
· 2 cebule
· 2 ząbki czosnku
· 50 dag pieczarek zamkniętych
· 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego
· sok z 1 cytryny
· 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
· 3-4 łyżki oliwy
· sól
· pieprz
Wykonanie:
Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć, osuszyć, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem, ziołami i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz., po czym smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor i odstawić.
Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie i dodać pieczarki. Całość smażyć, cały czas mieszając, następnie dolać wino i gotować na mocnym ogniu przez ok. 3 min. Do gotowego sosu przełożyć usmażone filety wraz z tłuszczem, wymieszać i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Gotową potrawę podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Składniki:
· 2 średnie pęczki rukoli
· 20 dag pomidorów koktajlowych
· 1 papryka czerwona
· 5 dag łuskanych ziaren słonecznika
· Pieprz
Sos ziołowy
Składniki:
· 1 łyżeczka ziół prowansalskich
· 5 łyżek oliwy
· 3 łyżeczki octu balsamicznego
· ½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Zioła wymieszać z solą, octem i oliwą.