Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie, surówka z rukoli i pomidorów, a na deser sernik z rodzynkami - bez spodu. Brzmi pysznie, smakuje równie doskonale. To przysmaki autorstwa siostry Anastazji i siostry Salomei, które warto wypróbować podczas zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.

"Boże Narodzenie z s. Anastazją i s. Salomeą" to książka o bożonarodzeniowej kuchni dwóch sióstr zakonnych. Przepisy tam zawarte są tradycyjne i przywodzą na myśl smaki dzieciństwa. 

Poznajcie kilka świątecznych receptur sióstr Anastazji i Salomei! 

Sernik z rodzynkami. Bez spodu

Składniki:

·         1 kg sera białego

·         1 budyń śmietankowy

·         1 szklanka cukru pudru

·         20 dag masła

·         1 cukier waniliowy

·         starta skórka z 1 cytryny

·         2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

·         10 dag rodzynek

·         2 łyżki mąki

·         1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej

·         8 jaj

Wykonanie:

Rodzynki sparzyć, odsączyć i obtoczyć w mące.

Białka ubić na sztywną pianę. Ser zemleć w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Masło utrzeć, stopniowo dodając żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Po otrzymaniu puszystej masy wmieszać ser i dalej ucierać na jednolitą konsystencję, po czym wmieszać budyń, wymieszany z proszkiem do pieczenia, startą skórkę z cytryny oraz obtoczone w mące rodzynki i skórkę pomarańczową. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywną pianę z białek.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 27 cm i piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160 st. C przez ok. 1 godz. Po upieczeniu i wystygnięciu wierzch sernika przyozdobić lukrem cytrynowym.

Lukier cytrynowy

Składniki:

·         2 szklanki cukru pudru

·         sok z 1-2 cytryn

Wykonanie:

Cukier z sokiem z cytryny zmiksować do czasu połączenia się składników i otrzymania jednolitej białej masy.

Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie

Składniki:

·         60 dag filetów z kurczaka

·         2 cebule

·         2 ząbki czosnku

·         50 dag pieczarek zamkniętych

·         1 szklanka wytrawnego wina czerwonego

·         sok z 1 cytryny

·         1/3 łyżeczki ziół prowansalskich

·         3-4 łyżki oliwy

·         sól

·         pieprz

Wykonanie:

Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć, osuszyć, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem, ziołami i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz., po czym smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron na złoty kolor i odstawić.

Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie i dodać pieczarki. Całość smażyć, cały czas mieszając, następnie dolać wino i gotować na mocnym ogniu przez ok. 3 min. Do gotowego sosu przełożyć usmażone filety wraz z tłuszczem, wymieszać i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

Gotową potrawę podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Surówka z rukoli i pomidorów

Składniki:

·         2 średnie pęczki rukoli

·         20 dag pomidorów koktajlowych

·         1 papryka czerwona

·         5 dag łuskanych ziaren słonecznika

·         Pieprz

Sos ziołowy

Składniki:

·         1 łyżeczka ziół prowansalskich

·         5 łyżek oliwy

·         3 łyżeczki octu balsamicznego

·         ½ łyżeczki soli

Wykonanie:

Zioła wymieszać z solą, octem i oliwą.