Jeśli jesteś niewyspany, mniej dbasz o to, co jesz - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley. Wyniki ich badań, ogłoszone podczas konferencji Associated Professional Sleep Societies (APSS) w Bostonie sugerują, że właśnie w ten sposób brak snu może przekładać się na... nadmiar kilogramów.
Badania pokazują, że brak snu obniża aktywność rejonów mózgu odpowiedzialnych za podejmowanie świadomych decyzji, natomiast nie zmienia działania tych obszarów, które odpowiadają za odczuwanie satysfakcji z jedzenia. Po nieprzespanej nocy mamy więc taki sam apetyt, ale znacznie słabszą wolę, by przestrzegać reguł zdrowego odżywiania.
Po raz pierwszy udało się to teraz potwierdzić w badaniach wykorzystujących obrazowanie metodą funkcjonalnego magnetycznego rezonansu magnetycznego (fMRI). 23 osoby badano po normalnie przespanej nocy i po nocy nieprzespanej, kiedy - jak się okazało - znacznie spadała aktywność płatów czołowych mózgu, odpowiadających między innymi za przewidywanie konsekwencji działań. W obu przypadkach pytano ich także o preferencje żywieniowe. Okazało się, że za drugim razem badani zwracali na jakość żywności znacznie mniej uwagi.