Grzybek za ćwierć miliona dolarów – tyle uzyskano na aukcji w Rzymie za białą truflę o wadze blisko kilograma. Szczęśliwym nabywcą został miliarder z Chin.
Licytację trufli zorganizowano w eleganckim hotelu na via Veneto. Dzięki łączom satelitarnym brali w niej udział amatorzy luksusowych smaków w Moskwie, Londynie i Makau. Dochód z akcji (łącznie ponad 300 tysięcy euro) przeznaczono na cele charytatywne. Przy okazji okazało się, że kryzys gospodarczy dotknął również branżę trufli. Ceny tych grzybów spadły. Obecnie małe okazy sprzedawane są w cenie od 1,5 do 3,5 tys. euro za kilogram.
Trufle to grzyby o unikalnym aromacie i niepowtarzalnym smaku. Uważane są za afrodyzjak. Najszlachetniejszą – i zarazem najdroższą – odmianą jest właśnie trufla biała.