Zapraszamy do wiosennej kuchni! Po skosztowaniu tradycyjnych jajek, kiełbas i mazurków, warto zjeść coś lekkiego. W przygotowaniu wiosennych potraw pomagają eksperci jednej z krakowskich restauracji.
Na początek proponujemy grillowanie warzywa marynowane. Potrzebna będzie świeża cukinia i bakłażan. Warzywa należy pokroić w paseczki, a następnie wyłożyć na blachę i podlać oliwą z oliwek. Dodajemy pietruszkę oraz czosnek i zostawiamy na półgodzinne marynowanie. Za gotowanie zabrał się nasz reporter, Witold Odrobina:
Po grillowanych marynowanych warzywach czas na coś prostego i zdrowego. Tym razem nasz reporter przygląda się przyrządzaniu tarty. Zacząć trzeba od plasterków z pora. Posłuchaj:
Teraz czas na deser. Potrzebne będą maliny, kostka masła, szklanka mąki i szklanka cukru. Zagniatamy ciasto, potem wkładamy je do gorącej brytfanki. Dalej przepis trochę się komplikuje, więc posłuchaj rad specjalisty: