Pierogi, a nie tradycyjny schabowy z kapustą są ulubionym daniem Polaków - wynika z sondażu Instytutu Badania Opinii RMF FM. Pierogi polecilibyśmy zagranicznym gościom jako nasze najlepsze danie narodowe.
Polacy są dumni ze swojej „pierogowej” tradycji. Pierogi jemy chętnie i nie tylko uznane, z farszem mięsnym, czy też z kapustą i grzybami, ale również z pieczarkami, szpinakiem, kaszą gryczaną, a latem także z nadzieniem owocowym.
Jednak to ponoć nie w farszu tkwi tajemnica dobrego pieroga; grunt to dobre ciasto, musi być parzone i pulchne. Częściej w pierogach jest twarde ciasto, szczególnie obrzeża. Wówczas jeśli klienci trafią na twarde obrzeża, zrezygnują z takiego pieroga. Ciasto musi być miękkie i pulchne - przekonuje znawczyni pierogów z Poznania.
Po zjedzeniu pierogów trzeba je czymś popić, a według naszego sondażu najlepiej nadaje się do tego kompot. Witold Odrobina zapytał krakowian, jaki kompot jest najlepszy:
A jak przyrządzić dobry kompot? Posłuchaj porad kucharki:
Najciekawsze w polskim uwielbieniu dla pierogów jest to, że potrawa ta przywędrowała do Europy aż z Dalekiego Wschodu. Zobacz szczegółowe wyniki sondażu