Ruskie, z mięsem, kapustą, czy z owocami - nie ma chyba osoby, która nie jadła pierogów. Jeśli jednak znajdzie się ktoś taki, koniecznie powinien pojawić się na krakowskim Rynku Głównym, gdzie do jutra będzie trwał Festiwal Pierogów.
Pierwsze pierogi w Polsce ulepiono już w XIII wieku. Do dzisiaj cieszą się niesłabnącą popularnością. Specjalnie na potrzeby Festiwalu, okolice Wieży Ratuszowej zamienią się w Krainę Pierogów z drewnianymi kramami.
Wczoraj w kuchniach krakowskich restauracji ostatnie przygotowania trwały do późnej nocy. Dziś miłośnicy pierogów świętują na Rynku od godz. 12. Można tam zjeść pierogi panierowane, pieczone i gotowane.
Jakie cieszyły się największą popularnością wśród prawdziwych tłumów ludzi, którzy przyli na Rynek - słuchaj relacji reportera RMF Marka Balawajdra:
23:55