Okazuje się ze czekolada jest dobra na wszystko. Słyszeliśmy już o tym, że zawarte w niej substancje poprawiają nam humor. Teraz okazuje się, że także zmniejszają ryzyko zawału serca.
Jak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Kalifornia, zawarte w czekoladzie tzw. flawonoidy pomagają utrzymać układ krążenia w dobrej formie i ograniczyć ryzyko powstania zakrzepów krwi. Dzieje się tak dzięki zwiększonej aktywności antyutleniaczy, które redukują działanie groźnych cząstek. Zaobserwowano też pozytywny wpływ na aktywność płytek krwi odpowiedzialnych za powstawanie zakrzepów. Ochotników podzielono na dwie grupy. Tym z pierwszej podano po ćwiartce tabliczki czekolady, tym z drugiej po kromce chleba. Badania krwi pobranej 2 i 6 godzin po posiłku potwierdziły, że aktywność płytek krwi po czekoladzie była mniejsza. Jej działanie było podobne do małych dawek aspiryny. Jest tylko jedno "ale" wpływ na wagę pozostał bez zmian.
22:00