Europejczycy mają większe zaufanie do owoców i warzyw niż do hamburgerów. Najbardziej w to, że kupowana przez nich żywność jest bezpieczna i zdrowa wierzą Brytyjczycy, Norwegowie i Duńczycy – to wyniki sondażu KE.
Raptem co piąty mieszkaniec Unii je bez lęku hamburgery. Mięso i jajka nie budzą zaufania, ponieważ każdy ma w pamięci niedawne skandale żywnościowe związane z chorobą szalonych krów, czy z obecnością dioksyn.
Czyżby pojawiła się szansa dla polskiej żywności? Korespondentka RMF sprawdzała to w jednym ze sklepów w Brukseli. Okazało się jednak, że poza wódką nie ma tam żadnych polskich produktów.
Niestety podobnie jest w innych sklepach. Polskie produkty wciąż są jeszcze mało znane. Zdaniem ekspertów najpierw trzeba mieć zaufanie do własnych produktów, by je potem skutecznie sprzedawać za granicą. Zacznijmy więc od siebie i zaufajmy temu co polskie.