Studia podyplomowe z zakresu enologii, czyli wiedzy o winie, uruchamia w tym roku akademickim Wydział Farmaceutyczny Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Rozpoczną się one najprawdopodobniej w lutym przyszłego roku i będą trwały dwa semestry.
Zajęcia będą prowadzone przez wykładowców Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz specjalistów z dziedziny enologii. W programie studiów przewidziano też zajęcia praktyczne w winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego, mieszczącej się w Łazach pod Bochnią (woj. małopolskie).
Od kilku lat obserwowany jest w Polsce znaczny rozwój branży winiarskiej. Zwiększa się liczba importerów wina, rośnie sprzedaż i spożycie tego trunku. Mając na uwadze zarówno zdrowotne znaczenie wina oraz coraz szersze europejskie regulacje prawne, studia podyplomowe z zakresu enologii starają się uzupełnić lukę dydaktyczną dla wszystkich zainteresowanych tym tematem - podkreślają przedstawiciele Wydziału Farmaceutycznego UJ.
Studia podyplomowe z zakresu enologii to kolejny - po działającej z sukcesem winnicy UJ - pomysł krakowskiej uczelni związany z tematyką winną. Do tej pory enologię można było studiować w Krakowie jedynie w ramach fakultetu na Wydziale Farmacji UJ.
Winnica, która powstała w 2004 roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym UJ w Łazach koło Bochni, zajmuje obecnie powierzchnię ponad 1 hektara. Dzięki zmianom w przepisach akcyzowych może ona legalnie produkować i sprzedawać wytwarzany trunek.
Zgodnie z zasadami sztuki, wytwarzanie wina rozpoczęto w uniwersyteckiej winnicy po trzech latach od zasadzenia, od 2007 roku. Dlatego wino z tych zbiorów było pierwszym oficjalnym rocznikiem wina uniwersyteckiego. W drodze konkursu wybrano dla wina uniwersyteckiego nazwę - Maius, ale okazało się, że jest ona zastrzeżona. Wino przemianowano więc na Novum.
Winnica UJ jest prowadzona ekologicznie, wykonuje się tylko niezbędne zabiegi pielęgnacyjne. Szczepami, które w winnicy dają najlepsze wino, są odmiany: Seyval Blanc, Bianca, Aurora, Hibernal oraz Rondo. Większą część upraw stanowią te odmiany winorośli, z których otrzymuje się wino białe.