Nasz żółto-niebieski konwój zawitał w sobotę do Pilzna! To ponad 4-tysięczne miasteczko położone w malowniczej dolinie dolnej Wisłoki w województwie podkarpackim.

Pierwsza wzmianka o Pilźnie pochodzi z 1105 roku i występuje w legacie Idziego. To dokument prawnika papieskiego, który zatwierdza nadanie Klasztorowi Benedyktynów w Tyńcu licznych dóbr - w tym osad Pilzno i Strzegocice.

Prawa miejskie Pilzno otrzymało 3 października 1354. Nadał je Kazimierz Wielki. 


To w tym mieście znajduje się fara świętego Jana Chrzciciela z XIV wieku zbudowana przez benedyktynów z opactwa w Tyńcu. Na przestrzeni wieków kościół był wielokrotnie niszczony i przebudowywany. Wnętrze - nakryte sklepieniami kolebkowymi z lunetami w nawie głównej i prezbiterium, a gwiaździstymi w nawach bocznych, kruchcie i zakrystii - ozdobione jest secesyjną polichromią figuralną z motywami roślinnymi. Większość neogotyckiego wyposażenia wnętrza zakupiono pod koniec XIX wieku w Tyrolu.


W Pilźnie znajduje się także jedyne w Polsce Muzeum Lalek. Powstało z pasji zbierackiej. Przedstawiony tam świat zabawek jest niezwykły, barwny i tajemniczy. Można tu nie tylko zobaczyć lalki z różnych stron świata - można je także własnoręcznie stworzyć - w specjalnej pracowni.

W okolicy Pilzna znajduje się także rezerwat przyrody Słotwina, w którym rośnie chroniony pióropusznik strusi - paproć, na liściach której rośnie  dzbanuszek pióropusznikowy - grzyb, którego najbogatszym stanowiskiem jest właśnie tutejszy rezerwat. Naturalne środowisko, piękne krajobrazy, ciekawe szlaki turystyczne tworzą warunki do wspaniałego wypoczynku i rekreacji w zielonym otoczeniu. Niedaleko znajduje się także zalew w Strzegocinach - akwen obejmuje ok. 250 ha lustra wody.

W Pilźnie znajduje się także Towarzystwo Gimnastyczne Sokół zlokalizowane w pięknym zabytkowym budynku z początków XX wieku.

Z Pilzna pochodzi także... słynna golonka podkarpacka wpisana na listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Co roku w miasteczku odbywa się święto golonki, która tradycyjnie przygotowuje się około 8 dni.


(m)