Podstawa idealnego kotleta schabowego to oczywiście mięso dobrej jakości. Dzielimy je na plastry - najwyżej półtora centymetra.  Rozbijamy je o połowę grubości przez woreczek foliowy. Brzegi formujemy nożem, żeby były równe i nie przypalały się podczas smażenia.

Panierka to jajko, sól, pieprz, mąka i bułka tarta. Smażymy w smalcu - gorącym, ale nie dymiącym. Około półtorej minuty z każdej strony, czyli najpierw smażymy jedną, a potem drugą stronę.

Składniki na 5 kotletów schabowych:

Schab czysty - 0,5 kg pokrojony na 5 plastrów

2 łyżki mąki do oprószenia kotletów

Bułka tarta do spanierowania- 10 łyżek stołowych

Smalec - 1 kostka 250 gram

Jajka - 2 sztuki

Przepis Elżbieta Wójcik - szefowa kuchni, autorka książek o regionalnej kuchni Lubelszczyzny.

(mpw)