Podstawa idealnego kotleta schabowego to oczywiście mięso dobrej jakości. Dzielimy je na plastry - najwyżej półtora centymetra. Rozbijamy je o połowę grubości przez woreczek foliowy. Brzegi formujemy nożem, żeby były równe i nie przypalały się podczas smażenia.
Panierka to jajko, sól, pieprz, mąka i bułka tarta. Smażymy w smalcu - gorącym, ale nie dymiącym. Około półtorej minuty z każdej strony, czyli najpierw smażymy jedną, a potem drugą stronę.
Składniki na 5 kotletów schabowych:
Schab czysty - 0,5 kg pokrojony na 5 plastrów
2 łyżki mąki do oprószenia kotletów
Bułka tarta do spanierowania- 10 łyżek stołowych
Smalec - 1 kostka 250 gram
Jajka - 2 sztuki
Przepis Elżbieta Wójcik - szefowa kuchni, autorka książek o regionalnej kuchni Lubelszczyzny.
(mpw)