Coś dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków! Ocet malinowy to niezastąpiony dodatek do lekkich, letnich sałatek. Wyrazisty, znakomicie podkreśla też smak białego mięsa.

Składniki na ocet malinowy: 25 dag malin, 500 ml octu winnego

Przygotowanie:
Maliny rozgniatamy z octem winnym, przekładamy do słoja i odstawiamy przynajmniej na jeden dzień. Następnie przecieramy przez gęste sito, przelewamy do czystego, szklanego naczynia i zamykamy. Przechowujemy w ciemnym miejscu, aby ocet nie stracił koloru. Sosem polewamy sałatkę, na którą przepis znajdziemy poniżej.

Składniki na sałatkę: Pierś z kurczaka, rukola, garść orzechów włoskich, 50 dag pomidorków koktajlowych, sól, pieprz

Przygotowanie:
Umytego kurczaka kroimy w kostkę, solimy, obsmażamy na patelni, aż mięso stanie się miękkie. Siekamy rukolę i kroimy na pół pomidorki. Na suchej patelni prażymy przez około 3-4 minuty orzechy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i polewamy octem.

(mal)