Chłodniki są najlepsze na upały. Zdrowe, lekkie i naprawdę smaczne. Ten przygotowywany z botwinki, jest szczególnie popularny w Polsce. Spróbujcie tego przepisu!

Składniki (na ok. 6 porcji): 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami, 1,5 l bulionu jarzynowego, pęczek rzodkiewek, ogórek, posiekany koperek, szczypiorek, litr zimnej maślanki, pół litra zimnego kefiru, sól, łyżka soku z cytryny, pięć jajek.

Przygotowanie: Myjemy botwinkę, obieramy buraczki, suszymy - wszystko drobno siekamy, razem z liśćmi. Dodajemy do zagotowanego, posolonego bulionu. Wlewamy łyżkę soku z cytryny. Gotujemy aż botwinka zrobi się miękka (ok. 10-15 minut, na wolnym ogniu).

UWAGA: Botwinka podczas gotowania straci na objętości. Bulionu powinno być tyle, żeby ją przykrywać - nie więcej.

Kiedy zupa przestygnie, wlewamy do niej kefir i maślankę. Dodajemy posiekaną rzodkiewkę i ogórka. Mieszamy. Posypujemy koperkiem i szczypiorkiem. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem. 

(mal)