W Wigilię na stołach polskich rodzin obowiązkowo powinien pojawić się barszcz czerwony. 24 grudnia barszcz gotujemy w wersji postnej, bez dodatków mięsnych i podajemy go z uszkami, krokietami z kapustą lub fasolą.
Składniki: 1 kg buraków, 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 ząbki czosnku, 5 grzybów suszonych, 4 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 6 ziarenek jałowca, łyżeczka majeranku, pół cytryny, szczypta soli, pieprzu i cukru.
Przygotowanie:
Grzyby umyć, zalać 3 szklankami wody i odstawić na pół godziny.
W tym czasie można obrać buraki, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, a jeden nawet zetrzeć na tarce. Zalewamy je wodą, wstawiamy na ogień i dodajemy czosnek. Już teraz można wsypać cukier, posolić i dodać pieprz wraz z pozostałymi przyprawami.
Obieramy włoszczyznę, myjemy i dodajemy do gotującego się wywaru.
Dodajemy rozmoczone grzyby.
Gotujemy co najmniej godzinę.
Odcedzamy buraki, dodajmy sok z cytryny, który ma sprawić, że barszcz nie straci koloru. Gdyby jednak tak się stało, warto mieć w lodówce butelkę zakwaszonego barszczu, który dolewamy do naszej zupy. Jak zrobić zakwas na barszcz czerwony? Tu znajdziesz przepis
Smacznego!
(j.)