Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 seler
- 1 cebula
- 3 lub 4 ząbki czosnku
- 7 (na szczęście) ziarenek ziela angielskiego
- 1 cytryna
- 2 - 3 listki laurowe
- sól, pieprz
- ok. 200 g fasoli
Dzień przed gotowaniem namoczyć fasolę. Będzie ją łatwiej ugotować. To z nią podamy barszcz! Z warzyw (poza burakami) przygotować wywar. Dodać do niego listki laurowe, czosnek i ziele angielskie. Buraki obrać, pokroić w plastry i zalać wcześniej przygotowanym wywarem. Gotować przez chwilę na niewielkim ogniu. Wszystko przecedzić. Doprawić solą i pieprzem! Oraz wlać do barszczu ¼ szklanki soku z cytryny. Na talerz nałożyć po kilka, kilkanaście (wedle uznania) fasolek Jaś. Wszystko zalać gorącym barszczem. Smacznego!
Składniki:
- duże kapelusze najlepiej suszonych prawdziwych - sztuk tyle, ile mamy ochotę zjeść
- jajo
- szklanka mąki
- kropel kilka mleka i oleju
Grzyby moczymy w wodzie i zostawiamy na noc. Przed przygotowaniem gotujemy na małym gazie około 15 minut po zagotowaniu. Ciasto robimy jak na naleśniki, a potem dodajemy jeszcze odrobinę mąki, żeby było gęste. Reszta, jak na filmie, posolone i posypane pieprzem grzyby zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju (najlepiej rzepakowym). Smacznego!