Kilka filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę – twierdzą naukowcy z Harvard School of Public Health. Dotyczy to nawet osób otyłych - dodają. Oczywiście kawa musi być "prawdziwa", czyli z kofeiną; tylko taka ma szanse pozytywnie wpływać na ludzki metabolizm.

Mężczyźni wypijający więcej niż 6 filiżanek kawy dziennie o ponad połowę zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę w ciągu następnych 12-18 lat. W przypadku kobiet, które wypijają tyle kawy, zmniejszenie ryzyka cukrzycy wynosi ok. 30 proc.

Naukowcy, którzy opublikowali wyniki swych badań na łamach "Annals of Inner Medicine", przyznają, że nie poznali jeszcze dokładnie mechanizmu redukowania przez kawę ryzyka cukrzycy. Podkreślają przy tym, że chodzi nie tylko o kofeinę, lecz także o wiele innych substancji, zawartych w "małej czarnej".

06:45