Różany tort Marii Antoniny, czekoladowy przysmak królowej Elżbiety II, słoweńskie strukli, ulubiony deser Leonarda da Vinci – to tylko część historycznych potraw, których będzie można spróbować podczas III Festiwalu Kuchni Historycznej – Twierdza Smaków w zamku Czocha od 14 do 16 sierpnia 2020.
Jak co roku Zamek zaprasza na degustacje, konkursy, spotkania, wystawy i warsztaty kulinarne. Przez trzy dni nie zabraknie wyrafinowanych dań z czasów średniowiecza i baroku, historyczna kuchnia polowa "Na tyłach" zaprosi na słynną bałkańską juhę gotowaną na bazie chorizo, boczku i kiszonej kapusty, Podobno ta właśnie zupa przywraca siły witalne oraz chęć do korzystania z radości życia.
Na zamkowych gości tradycyjnie będzie czekać kuchnia w stylu PRL z opryskliwą sklepową, pysznymi pierogami, setą i galaretą. W kawiarence Marii Antoniny na świeżym powietrzu dostępne będą historyczne ciasta, m.in. "zamkowe duszki". zaś na stoiskach przepyszne, tradycyjne ciasta piernikowe wykonane według jednej z najstarszych, znanych receptur. Stoiska z potrawami średniowiecznymi zaproszą na kutasiki, placki puri z gąszczami i saporami, musztardę gruszkową, kwas chlebowy miodowo-miętowy, sapor breje i brejki, polewki, m.in. chłodnik z wina z ryżem, soczewicę z pokrzywą i podagrycznikiem, ptaszki z rusztu z sosem piernikowym, jagodowym z migdałami na ostro w liściach chrzanu oraz pipki gęsie.
W zamkowej restauracji Uczta pełne historyczne menu związane z dziejami zamku i nie tylko: pasztecik królowej Bony, zupa cebulowa Ludwika XIV, śliwki po duńsku, racuchy Elzy i XVIII-wieczne kąski wołowe. Ostatni właściciel Czochy uwielbiał pstrągi, dlatego w restauracji nie zabraknie również ryb.
Przez trzy dni festiwalu gości będą bawić rycerze, pieśniarze, każdy będzie mógł wziąć udział w konkursach i zabawach. Specjalnie dla dzieci zostanie wydzielona Strefa Zabawy, Po pysznym jedzeniu zamek zaprasza na zwiedzanie swoich komnat a także przejście kilkunastoma tajnymi korytarzami do których wejścia ukryte są w ścianach i w regałach. Czocha kryje również salę tortur i małe muzeum osobliwości. Przy samym zamku leży przystań, z której po jeziorze Leśniańskim regularnie kursuje wycieczkowy stateczek.
To będzie weekend pełen pysznych tajemnic!
14. 08. 2020
Degustacje:
11.00 Kuchnia polowa "Na tyłach": słoweńskie strukli
12.00 Restauracja Zamkowa Uczta: Pasztet Józefiny 13.00 Ryby wędzone; ryby wędzone i grillowane
14.00 Tureckie Baklavy; baklava z orzechami włoskimi
15.00 Izerski Pszczelnik; syropy na bazie miodu oraz miody wieloodmianowe
16.00 Restauracja Zamkowa Uczta; ciastka ze skwarkami
17.00 Kuchnia średniowieczna w fosie: rybka z Pana Tadeusza
15. 08.2020
Degustacje:
11.00 Kuchnia średniowieczna w fosie; zupa piwna
12.00 Restauracja Zamkowa Uczta; Wątróbki według Johanna
13.00 Tureckie Baklavy; baklava z orzechami włoskimi
14.00 Ryby wędzone; ryby wędzone i grillowane
15.00 Izerski Pszczelnik; syropy na bazie miodu oraz miody wieloodmianowe
16/00 Restauracja Zamkowa Uczta: Pasztet marchewkowy Uryliki
17.00 Kuchnia polowa "Na tyłach": frontowa niespodzianka
16.08.2020
Degustacje:
11.00 Restauracja Zamkowa Uczta: Pasztet Józefiny
12.00 Kuchnia średniowieczna w fosie; Jagły w rynce z sosem karpiowym
13.00 Ryby wędzone; ryby wędzone i grillowane
14.00 Tureckie Baklavy; baklava z orzechami włoskimi
15.00 Izerski Pszczelnik; syropy na bazie miodu oraz miody wieloodmianowe
16.00 Restauracja Zamkowa Uczta: racuchy Elzy
17.00 Kuchnia polowa "Na tyłach": wybuchowa pajda
Przez cały dzień: degustacje zamkowego miodu von Klux - ulubionego trunku pitego w Czosze przed wiekami.
14.00 Krótka historia czekolady - warsztaty dla dzieci
Krótka, pełna ciekawostek, historia czekolady oraz praktyczne warsztaty podczas których dzieci będą przygotowywać smaczne i proste czekoladowe founde. W garneczku podgrzewanym za pomocą małych świeczek topi się czekoladę oraz odpowiednio rozrzedza. W trakcie zajęć dzieci będą miały do dyspozycji również pokrojone owoce. Kiedy czekolada będzie gotowa, nadejdzie czas na jedzenie zatapianych w czekoladzie owoców. Dla urozmaicenia zajęć dostępne będą również przyprawy z różnych części świata. Ostatni element, tylko dla odważnych, to rozpoznanie owocu oblanego czekoladą wyłącznie po jego smaku.
Liczba miejsc ograniczona. Zapisy: i.kislo@rewita.pl
16.00
Irlandzki akcent - czyli lekcje picia whiskey marki Teeling. Uczestnicy warsztatów poznają trzy rodzaje tego trunku: Blended dojrzewającą w beczkach po rumie, Single Malt dojrzewając w pięciu rodzajach beczek oraz Single Grain dojrzewającą w beczkach po czerwonym winie. Po irlandzkich smakach przyjdzie pora na Młody Ziemniak 2019, czyli wódkę z młodych ziemniaków zbieranych w 2018 roku i poddaną jednokrotnej destylacji.
Po Młodym Ziemniaki nadejdzie Chopin Vintage - destylat ziemniaczany leżakowany w beczkach z polskiego dębu. Kolejną godną uwagi pozycją jest Krzeska Ziołowa - wódka z pszenicy, w której poddano maceracji dwadzieścia ziół.
Warsztaty na zapisy: i.kislo@rewita.pl Cena 10 zł.
Specjalnie dla młodszych uczestników tego wydarzenia do Zamku czocha przybędzie załoga Hugona Yorcka, czyli zespół wspaniałych animatorów wolnego czasu. W specjalnym magicznym namiocie będzie można przygotować sobie eliksir, wziąć udział w pojedynku na zaklęcia, czy fechtować mieczem. Dodatkowo malowanie twarzy i inne konkursy... A wszystko to w otoczeniu znanych bohaterów świata filmu i literatury fantasy!