Naukowcy często informują nas o korzystnym dla zdrowia działaniu czekolady. Przekonywali nas już, że poprawia nastrój, chroni przed chorobami serca, pomaga się zrelaksować, a nawet... jest lepsza od pocałunków. Teraz okazuje się, że czekolada dobrze działa na ... zęby.
Jak twierdzi doktorant z Uniwersytetu Tulane w Nowym Orleanie Arman Sadeghpour, badania pokazały, że wyciąg z ziarna kakaowego może okazać się bardziej skutecznym środkiem wzmacniającym szkliwo zębów niż fluor. Dodatkowo badania naukowców z Uniwersytetu w Osace potwierdziły, że substancja zawarta w łuskach ziarna kakaowego hamuje rozwój bakterii w jamie ustnej i ogranicza zagrożenie próchnicą.
Jeśli te doniesienia się potwierdzą, pasty do zębów może czekać największa rewolucja od 1914 roku, kiedy po raz pierwszy zastosowano w nich właśnie związki fluoru. Dentyści ostrzegają tylko, by pamiętać, że istotnym składnikiem większości czekolad jest cukier jednoznacznie dla zębów szkodliwy. Badania trwają. Kto wie, może kiedyś doczekamy się nawet informacji, że zęby można wybielać... białą czekoladą.