Pierogi z mięsem, grzybami, serem, borówkami – wszystkie staną jutro do walki o miano najsmaczniejszych. W krakowskich restauracjach trwają ostatnie przygotowania do kulinarnego konkursu, który odbędzie się w ramach III Festiwal Pierogów.

Cała tajemnica w pierogach tkwi w cieście i farszu. Ciasto musi być faktycznie cieniutkie, jędrne. Ono musi być sprężyste po ugotowaniu pierogów – podkreśla jedna z kucharek, która przygotowuje konkursowe danie. Lepienia pierogów uczył się Maciej Grzyb. Posłuchaj:

Festiwal Pierogów rozpoczyna się już jutro na Małym Rynku w Krakowie, gdzie po raz trzeci spotkają się miłośnicy tego przysmaku. Pierwszego dnia festiwalu smak pierogów oceniać będą wszyscy chętni, którzy przyjdą na degustację. W poniedziałek najsmaczniejsze pierogowe danie wybierze specjalne jury. Zwycięska restauracja otrzyma przechodnią statuetkę św. Jacka z Pierogami.