W Holandii druga największa sieć supermarketów wprowadza od nowego roku owady jako produkty jadalne. „Chodzi o stworzenie alternatywy dla mięsa i ryb” – wyjaśnia spółka w wydanym oświadczeniu.

Będą to chrupiące zakąski czy hamburgery zrobione z larw motyli lub świerszczy. A także różnego rodzaju pasty pomidorowe z dodatkiem chrząszczy takich jak mączniki.

Do tej pory w Holandii produkty spożywcze z owadów można było kupić tylko w wyspecjalizowanych sklepach z żywnością biologiczną. Teraz supermarkety liczą, że owadami zainteresują większą liczbę klientów, zwłaszcza tych nastawionych bardziej ekologicznie. 

Owady zawierają niezbędne proteiny, za to mało tłuszczu, a ich produkcja na masowa skalę nie obciąża tak środowiska naturalnego jak produkcja mięsa. Jako produkty spożywcze lansuje od kilku lat Unia Europejska, która finansuje badania nad ich wartością odżywczą dla człowieka. Także Światowa Organizacja Zdrowia uważa, że owady mogą rozwiązać problem głodu na świecie.

Do produkcji owadów nie potrzeba tyle miejsca co przy produkcji np. bydła. W dodatku owady potrzebują mniej pożywienia, a ich hodowla jest szybsza i łatwiejsza. Holenderska sieć supermarketów Jumbo zacznie już w tym tygodniu wprowadzać owady na półki swoich sklepów w miejscowościach Groningen i Haren.

(j.)