Okoń morski pieczony w folii na grillu smakuje naprawdę obłędnie. Chude i delikatne mięso tej ryby, w maślanej oprawie, doskonale komponuje się ze smakiem pietruszki i cytryny. Jeśli chcemy dodać tej potrawie bardziej egzotycznego wyrazu, podajmy ją z pomidorowo-paprykową salsą. Pyszny efekt - murowany.

Składniki na dwie porcje: 

2 okonie morskie, pęczek natki pietruszki, 1 cytryna, 2 łyżki masła, sól, pieprz

Przygotowanie: 

Okonie patroszymy, skrobiemy z łusek. Dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie oprószamy solą - także wewnątrz. Nacieramy pieprzem.

Do środka ryby wkładamy natkę pietruszki i po 3-4 plasterki cytryny. Do ryby, ale również na zewnątrz, kładziemy małe plasterki masła.

Okonia owijamy folią aluminiową, następnie układamy na ruszcie. Grillujemy z każdej strony, łącznie około 20 minut.

*Składniki na salsę: 1 papryka (np. żółta), 1 pomidor, ząbek czosnku, czerwona cebula, pęczek świeżej mięty, łyżka octu winnego, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Przygotowanie salsy: Pójdzie nam szybko i prosto. Składniki takie jak pomidor, papryka, czosnek i cebula kroimy w kostkę. Siekamy mięte. Mieszamy wszystko, dodajemy przyprawy, skrapiamy oliwą i octem. 

(mal)