Osłabienie, uczucie zmęczenia, bóle głowy, łamliwość włosów i paznokci oraz zmiany skórne są dolegliwościami, które często przypisuje się tzw. zakwaszeniu organizmu. Ale czy rzeczywiście kwasy mają aż tak istotny wpływ na nasze zdrowie? Czym właściwie jest zakwaszenie organizmu?
Zakwaszenie organizmu to pojęcie, które budzi wiele pytań, wątpliwości, a nawet kontrowersji, szczególnie wśród dietetyków i lekarzy. Pojęcie to ma różne znaczenie w kontekście pseudonaukowym i medycznym. W przestrzeni publicznej, zwłaszcza w internecie, można znaleźć wiele porad dotyczących tego, jak poprzez dietę odkwasić organizm. Ale czy takie podejście ma uzasadnienie zdrowotne, szczególnie w świetle dowodów naukowych?
Zakwaszenie organizmu zyskało popularność w kontekście dietetyki. Zwolennicy tej teorii uważają, że zakwaszenie organizmu jest przyczyną wielu dolegliwości zdrowotnych, a nawet poważnych chorób. Jako rozwiązanie proponują dietę zasadotwórczą. W związku z tym przeprowadzono pewne badania, głównie obserwacyjne, mające na celu ocenę kliniczną tego zjawiska i jego wpływu na zdrowie. Jednak nie udowodniono bezpośredniego związku między zakwaszeniem organizmu a zwiększonym ryzykiem osteoporozy, nowotworu pęcherza moczowego czy innych chorób. Dowody naukowe nie uzasadniają więc stosowania konkretnych diet "odkwaszających" czy suplementów diety mających na celu ograniczenie procesu zakwaszania organizmu.
Czy zatem zakwaszenie organizmu to tylko pseudonaukowe zjawisko? Na to pytanie trudno odpowiedzieć jednoznacznie. Po pierwsze, przeprowadzono stosunkowo niewiele badań klinicznych. Po drugie, dostępne dane naukowe są ograniczone. Po trzecie, utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej jest niewątpliwie ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dieta odkwaszająca, oparta na dużym spożyciu owoców i warzyw oraz ograniczeniu produktów pochodzenia zwierzęcego, jest zgodna z zaleceniami dotyczącymi zdrowego żywienia.
Istnienie żywności kwasotwórczej i alkalizującej jest faktem naukowym. Te pojęcia odnoszą się do zawartości w produktach spożywczych zasadotwórczych składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, potas, czy sód, oraz kwasotwórczych - fosfor, siarka, chlor. Przewaga kwasotwórczych składników w diecie może prowadzić do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej i zmian w pH krwi. Jest to argument przemawiający za tym, że może dojść do zjawiska określanego mianem zakwaszenia organizmu. Trudno jednak jednoznacznie powiązać to z ryzykiem wystąpienia osteoporozy czy chorób układu moczowego.
Do żywności, która może negatywnie wpływać na równowagę kwasowo-zasadową, należą przede wszystkim produkty wysoko przetworzone, takie jak fast food, parówki, gotowe sosy i zupy w torebkach, wafle ryżowe, słodycze, chipsy i niektóre płatki śniadaniowe. Produkty te tracą większość wartościowych składników odżywczych podczas głębokiej obróbki przemysłowej, a wzbogacane są substancjami szkodliwymi dla organizmu, takimi jak polepszacze smaku, konserwanty, szkodliwe tłuszcze i cukier.
Wysoki potencjał zakwaszający mają również substancje słodzące, takie jak cukier, miód, sztuczne słodziki, sacharyna, melasa, fruktoza czy syrop z trzciny cukrowej. Podobnie działają przyprawy, takie jak musztarda, ocet, syrop ryżowy, sól, majonez, glutaminian sodu i drożdże. Zakwaszające są także napoje gazowane, energetyczne, czarna herbata, słodzone soki owocowe, alkohol oraz papierosy.
Czy należy całkowicie rezygnować z tych produktów? Warto ograniczyć ich spożycie, zwłaszcza papierosów, alkoholu i napojów energetycznych. Sporadyczne sięgnięcie po parówkę czy majonez nie spowoduje natychmiastowego zakwaszenia organizmu.
Białko zwierzęce, znajdujące się w mięsie, rybach, mleku i przetworach mlecznych oraz jajach, również ma właściwości kwasotwórcze. Czy to oznacza, że należy je wyeliminować z diety? Absolutnie nie. Produkty te są ważne w codziennej diecie, zwłaszcza mleko i nabiał, które są dobrym źródłem wapnia, oraz ryby, które dostarczają witaminę D. Problematyczne może być jedynie nadmierne spożycie białka zwierzęcego. Zaleca się zatem zredukowanie ilości mięsa na korzyść warzyw.
Równowaga kwasowo-zasadowa jest istotna dla organizmu, ponieważ warunkuje prawidłowe pH płynów ustrojowych. Zaburzenia tej równowagi mogą prowadzić do problemów z funkcjonowaniem nerek, płuc i procesów metabolicznych. Ważne jest utrzymanie odpowiedniego poziomu związków o charakterze kwaśnym i zasadowym. Obniżenie pH w kierunku kwasowym może prowadzić do kwasicy, a nadmiar substancji zasadowych - do zasadowicy.
Produkty spożywcze mogą mieć właściwości zakwaszające lub alkalizujące organizm. W kontekście oceny potencjału kwasotwórczego stosuje się wskaźnik PRAL (potencjalne obciążenie kwasem nerek). W diecie zachodniej najbardziej niekorzystne dla równowagi kwasowo-zasadowej są produkty wysoko przetworzone. Owoce i niektóre warzywa zawierają składniki mineralne w postaci soli organicznych, które mogą działać alkalizująco.
Dieta alkaliczna, zapobiegająca zakwaszeniu organizmu, polega na zwiększaniu spożycia produktów zasadotwórczych, takich jak warzywa i owoce, oraz ograniczaniu produktów kwasotwórczych, takich jak mięso i jego przetwory. Choć koncepcja tej diety jest zgodna z zaleceniami zdrowego żywienia, brakuje jednoznacznych badań potwierdzających jej pozytywny wpływ na zdrowie.
Kontrowersje wokół zakwaszenia organizmu oraz brak jednoznacznych badań naukowych dotyczących diety alkalicznej wskazują, że najważniejsze jest odżywianie się zgodnie z potrzebami organizmu. Codzienna dieta powinna być zróżnicowana i zbilansowana, zapewniając odpowiednią podaż wapnia, magnezu, witaminy D i innych niezbędnych składników odżywczych. Dbanie o zdrową dietę i styl życia jest kluczowe dla utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej i ogólnego zdrowia.