W Polsce powstaną dwie strefy zapowietrzone z powodu afrykańskiego pomoru świń - dowiedziała się dziennikarka RMF FM Katarzyna Szymańska-Borginion. Jedna, mniejsza od obecnej, będzie strefą zakażoną, a druga, większa - buforową. W Brukseli zakończyły się negocjacje w tej sprawie z Komisją Europejską i krajami Unii.
Pierwsza strefa - zwana "zakażoną" - obejmie cztery powiaty woj. podlaskiego przy granicy z Litwą i Białorusią (Powiat sejneński , część powiatu augustowskiego, cały powiat sokólski oraz część powiatu białostockiego) i będzie mniejsza od obecnej. Strefa buforowa rozciągać się będzie do 50 km w głąb województwa podlaskiego i obejmie nawet nowe gminy, które do tej pory nie miały żadnych restrykcji. Rozciągać się będzie na zachód i południe od strefy zakażonej.
Strefa zakażona to teren wokół znalezionego, zarażonego pomorem dzika. Na tym obszarze obowiązywać będzie zakaz eksportu i bardzo surowe restrykcje sanitarne. Udało się jednak wynegocjować, by na krajowy rynek z tego obszaru mogło trafiać także mięso świeże. Obecnie mięso musiało być poddawane obróbce w wysokiej temperaturze albo utylizowane. Natomiast w tej dużej strefie buforowej, która ma chronić przez zarazą - restrykcje będą o wiele mniejsze. Będzie można eksportować, ale po specjalistycznych badaniach każdej sztuki trzody chlewnej.
Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski powiedział naszej dziennikarce, że obszar nowych stref obejmie dużo mniej gospodarstw rolnych niż do tej pory. Liczba świń na jego terenie będzie o połowę mniejsza niż w obecnej strefie.