Bez grochu z kapustą wielu nie wyobraża sobie wigilijnego stołu. Oto przepis na tę potrawę autorki książki "Święta bez chemii". Bez grama konserwantów!
Składniki:1 ½ kg kiszonej kapusty (bez sorbinianu potasu E 202), sól morska lub kamienna (bez żelazocyjanku potasu E 536), 60 dag łuskanego grochu, cząber, mielony kminek, 2 cebule, 4 łyżki oliwy z oliwek di sansa, 2 łyżki oleju lnianego, pieprz;
Przygotowanie: Kapustę wypłukać, odcedzić i pokroić. Następnie ugotować ją w niewielkiej ilości osolonej wody, aż będzie bardzo miękka.
Groch przepłukać i zalać 5 szklankami wody. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem cząbru i kminku przez 45-50 min, aż groch będzie się rozpadał.
Cebule pokroić w kostkę i dusić na oliwie z dodatkiem wody.
Połączyć kapustę z grochem. Dodać olej lniany. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kapusta z grochem ma mieć konsystencję zbliżoną do konsystencji gęstej śmietany.