Norweska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (Mattilsynet) ostrzega przed nadmiernym spożyciem cynamonu w okresie świątecznym. Okazuje się, że jego nadmierne ilości mogą szkodzić naszym nerkom i wątrobie.
Dopuszczalne dzienne spożycie cynamonu to około 40 g. Jednak w okresie Bożego Narodzenia rośnie apetyt na tę przyprawę: można go spotkać w wielu ciastach czy grzańcach.
Cynamon zawiera kumarynę (benzopiron), aromatyczną substancję, która – w większych dawkach – może powodować u zwierząt laboratoryjnych marskość wątroby i uszkodzenie nerek. Do tej pory nie udowodniono jednak jej toksyczności dla ludzi w dawkach możliwych do przyjęcia z pożywieniem zawierającym kumarynę.
Jednak zdaniem Norweskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności warto czasem dmuchać na zimne, zachować umiar i zdrowy rozsądek, szczególnie jeśli chodzi o to, czym karmione są małe dzieci.
(jad)