Przestrzenny kwiat, elegancki futerał na sztućce lub miniaturowa choinka - to kształty, jakie mogą przyjąć serwety, żeby stać się niebanalną dekoracją świątecznego stołu. Jak się do tego zabrać? Sprawdźcie nasz poradnik! Podpowiadamy też, jak za pomocą prostych elementów sprawić, żeby wigilijny stół zachwycał!
Najlepiej składają się serwety materiałowe. Jak mówi Edyta Cieślak, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi, żeby serwetka ładnie się układa musi być sztywna - najlepiej ją więc wcześniej wykrochmalić i wyprasować.
Im większy będzie kawałek materiału, tym bardziej przestrzennie będą wyglądały wzory. Warto pamiętać także, żeby nie zaprasowywać zgięć - wtedy kształty będą "podniesione", a cała kompozycja będzie bardziej naturalna. Poza tym, nawet po rozłożeniu taka serwetka będzie się ładnie prezentować i będzie jej można normalnie używać.
Warto pomyśleć też o doborze kolorów. W tym sezonie modniejsze są serwetki ciemniejsze, z dużymi złotymi wzorami. Wszelkiego rodzaju hafty i nadruki mogą dodatkowo podkreślić sposób składania serwetki.
Klasyczne, białe serwety też się będą jednak doskonale sprawdzać. Zwłaszcza, jeśli na stole pojawią się kolorowe akcenty.
Stół z pewnością będzie wydawał się bardziej świąteczny, jeśli pojawią się na nim świeczki. Można też spróbować własnoręcznie zrobić świąteczny stroik. Jego wykonanie jest bardzo proste - wystarczy wziąć kilka gałązek choiny lub jemioły, związać kolorową wstążką lub rafią, a na koniec przyczepić kolorową bombkę. Można też na wigilijnym stole postawić kwiaty (np. czerwoną gwiazdę betlejemską), a na białym obrusie rozsypać brokat lub kolorowe kamyczki i koraliki (można je znaleźć np. w pasmanterii).
Warto wykorzystać też elementy, które łatwo wykonać samemu w domu. Dobrą ozdobą jest kora cynamonu lub zasuszone plastry pomarańczy. Do nich można też dodać goździki. Oprócz świątecznego wyglądu będzie to też bardzo dobry sposób, żeby poczuć piękny zapach tego owocu. Dla przyspieszenia suszenia, można plastry pomarańczy położyć na grzejniku lub włożyć do piekarnika na kilkadziesiąt minut. Będą wtedy nieco mniej trwałe, ale za to taką ozdobę uzyskamy znacznie szybciej.
Na stole można też położyć małe bombki - w miejscu, w którym zazwyczaj przyczepiamy haczyk wystarczy zawiązać kolorową tasiemkę. Typowo "świątecznymi" kolorami jest czerwony, zielony i złoty. Ich połączenie zawsze się sprawdza. Takie trzy tasiemki, które zawiążemy nawet na najprostszą bombkę sprawią, że stół od razu wyda się bardzo elegancki.
Najważniejsze jednak, żeby nie przesadzać z ilością - lepiej położyć na stole mniej ozdób, ale zwrócić uwagę na kolory i kształty. Jasne akcenty ładniej prezentują się "rozrzucone" na stole, natomiast ciemniejsze lub w bardziej wyrazistych kolorach lepiej umieścić w centralnym punkcie. Poza tym trzeba pamiętać, że przede wszystkim na świątecznym stole będą potrawy - warto więc zwrócić uwagę na to, żeby dostęp do nich był łatwy.