Związek Rodu Kątskich i Caritas Archidiecezji Przemyskiej zapraszają do udziału w akcji „PODZIEL SIĘ BOŻONARODZENIOWYM PIERNICZKIEM”.
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. To wyjątkowy czas rodzinnych spotkań, składania sobie życzeń, obdarowywania prezentami i wspólnego świętowania. Nie dla wszystkich jednak przeżywany czas wiąże się z radością, uśmiechem i nadzieją.
Wielu z żyjących obok nas ludzi doświadcza samotności, choroby, izolacji, cierpienia, tęsknoty za bliskimi. Dla wielu z nas te dni nie będą w pełni rodzinne, szczęśliwe czy pomyślne.
Związek Rodu Kątskich oraz Caritas Archidiecezji Przemyskiej zapraszają wszystkich ludzi dobrej woli, rodziny, dzieci i młodzież, grupy parafialne, Szkolne Koła Caritas, Koła Gospodyń Wiejskich, Domy Pomocy Społecznej, członków różnych stowarzyszeń oraz osoby indywidualne do włączenia się w wyjątkową akcję pieczenia świątecznych pierników i podzielenia się nimi z potrzebującymi.
"Pragniemy, aby wszyscy, którzy zdecydowali się pomóc, przygotowali pierniczki z podanego niżej przepisu (sprawdzonego), o czym mogli się już przekonać obdarowani przez nas w ubiegłym oraz bieżącym roku mieszkańcy Domu Pomocy Społecznej CARITAS "Światło Nadziei" w Sanoku" - czytamy w komunikacie.
Akcja zaczyna się w poniedziałek 13 grudnia i trwać będzie do 20 grudnia. Przygotowane pierniki należy zapakować w woreczki celofanowe, nie foliowe i przekazać do naszych placówek mieszczących się na terenie archidiecezji.
Pierniki przed świętami przekazane zostaną do ludzi chorych, cierpiących, samotnych, seniorów, korzystających z usług przemyskiej Caritas, a także do służb mundurowych, aktualnie przebywających na granicy polsko-białoruskiej.
Przepis na pierniczki
Składniki:
80 dag mąki
1 szklanka miodu płynnego
1 szklanka cukru
½ kostki margaryny lub masła
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka zmielonych goździków lub przyprawa do pierników
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto, tak aby się kleiło. Rozwałkowane ciasto na grubość 2-4 mm, pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 7-10 min
Lukier:
1 białko
10 dag cukru pudru
Sok z 1/3 cytryny
Białka lekko ubić, dodając stopniowo cukier puder i sok z cytryny
Dekorować ostudzone pierniczki.