Tradycyjne dania z poszczególnych 16 regionów kraju, zmieniają smaki i wygląd, a mieszkańcy Półwyspu co raz częściej zapominają gdzie się tak naprawdę narodziły.
A skąd pochodzą tradycyjne włoskie potrawy? Z Lombardii pochodzi risotto znane także w Polsce połączenie ryżu z szafranem, a z sąsiedniego Piemontu gęsta zupa robiona na bazie anchois z dodatkiem warzyw, oliwy i czosnku. W regionie graniczącym z Austrią przysmakiem był kiedyś słodki torcik robiony przez zakochanych dziś wyparty przez zupę z pęczakiem i cebulą.
W Toskanii króluje zupa rybna, a po drugiej stronie w Marche lazania. Z sąsiedniej Umbrii pochodzi podobno spagetti. Z powodu swojej regionalnej chropowatości, aby lepiej wiązało się z przyprawami zwane sznurówkami. Południowa Campania to matka pizzy margerity. Na Sycylii makaronu z pomidorami, bakłażanem, bazylią i serem ricotta.