Unia Europejska planuje, żeby w trosce o alergików zaostrzyć wymogi dla dostawców przetworzonej żywności na rynek unijny. Komisja Europejska zgłosiła propozycję, aby nałożyć na producentów wymóg podawania na opakowaniu pełnego składu, a nie tylko, jak dotychczas, składników stanowiących ponad 25 procent wyrobu.

Chodzi zwłaszcza o takie składniki, które mogą wywołać groźne reakcje alergiczne - zboża z zawartością glutenu, skorupiaki, jajka, ryby, orzeszki ziemne, soja, mleko, orzechy, nasiona sezamu czy siarczyny stosowane na przykład do konserwacji win. Według Komisji Europejskiej, odsetek ludności z uczuleniem na pewne produkty żywnościowe wciąż rośnie i sięga już 8 procent wśród dzieci i 3 procent wśród dorosłych. Pojawiają się wciąż nowe typy alergii. Powodują one nie tylko choroby skóry, układu pokarmowego czy moczowego, ale również reakcje zagrażające życiu - ostre ataki astmy czy opuchnięcia. Propozycja musi być jeszcze zatwierdzona przez unijną Radę, w której zasiadają przedstawiciele rządów 15 państw członkowskich i przez Parlament Europejski. Jeśli propozycja zostanie przyjęta wymóg podawania pełnego składu obejmie również towary importowane do Unii, w tym z Polski.

Foto: RMF

12:00