Gatunek kawy arabskiej (Coffea arabica) pojawił się ok. 600 tys. lat temu – stwierdzili naukowcy z Uniwersytetu w Buffalo. Biolodzy, wykorzystując geny krzewów kawowych z całego świata, stworzyli drzewo genealogiczne najpopularniejszego gatunku kawy na świecie.

Znana nam dzisiaj kawa arabska pojawiła się ok. 600 tys. lat temu poprzez naturalną krzyżówkę dwóch innych gatunków kawy, czyli bez jakiejkolwiek ingerencji człowieka - podkreślił Victor Albert, biolog z Uniwersytetu w Buffalo, który współprowadził badanie. Dzikie gatunki kawy pochodzą z Etiopii, ale za prekursora produkcji kawy uważa się Jemen, gdzie ziarna była palone, mielone i sprzedawane już w XIV w. 

Kawa arabska, ceniona za słodki i delikatny smak, stanowi obecnie ok. 60-70 proc. światowego rynku kawy, pozostałą część stanowi robusta, mocniejsza i bardziej gorzka. 

Naukowcy, aby zbadać przeszłość kawy, przeanalizowali genomy m.in. Coffea canephora oraz 30 innych roślin, w tym próbkę z XVIII w. z Muzeum Historii Naturalnej w Londynie, którą szwedzki przyrodnik Karol Linneusz użył przy oznaczeniu botanicznym rośliny.

Badania dotyczące tego, w jaki sposób powstał gatunek kawy arabskiej, pomogą w przyszłości w stworzeniu skutecznych preparatów do ochrony upraw - zaznaczył biolog Fabian Echeverria-Beirute z Texas A&M University, który był zaangażowany w badania.