Chcesz stracić na wadze i lubisz mięso? Nie musisz go sobie odmawiać. Naukowcy z Uniwersytetu w Sydney dowodzą, że białko w odpowiedniej ilości najbardziej skutecznie zaspokaja głód i dzięki temu sprzyja zrzucaniu zbędnych kilogramów. Najnowsze doniesienia w tej sprawie publikuje właśnie czasopismo "PLoS One".
Australijczycy przekonują, że optymalna zawartość białka na poziomie 15 procent daje nam uczucie sytości na najdłuższy czas i pomaga ograniczyć ochotę na podjadanie. Te wnioski to wynik badań prowadzonych na 22 kobietach i mężczyznach, którym zaproponowano diety z 10-, 15- i 25-procentową zawartością białka.
Okazało się, że osoby na diecie 15-procentowej spożywały średnio o 12 procent kalorii mniej, niż te, których pożywienie miało 10-procentową zawartość białka. To w skali miesiąca oznacza kilogram wagi mniej. Z kolei zwiększenie ilości białka do 25 procent nie powodowało już zmniejszenia apetytu.
Australijczycy podkreślają, że nasz organizm potrzebuje pochodzących z białka aminokwasów, by poczuć się syty. Klucz w tym, by dostarczyć mu ich nie za dużo, nie za mało, lecz w sam raz…