Wycofanie z rynku kolejnych partii jajek w związku z szerzącą się epidemią zatruć bakterią salmonelli zapowiadają przedstawiciele amerykańskiej rządowej agencji kontroli bezpieczeństwa żywności. Do tej pory ze sklepowych półek zniknęło ponad 500 milionów sztuk jajek wyprodukowanych przez firmę Wright County Egg. Zanotowano ok. 1300 przypadków zatrucia salmonellą.
W najbliższych dniach lub tygodniach możemy wycofać z rynku więcej jajek, kiedy lepiej rozpoznamy sieć dystrybucji tych skażonych bakterią - powiedziała w wywiadzie dla telewizji NBC komisarz federalnej agencji kontroli żywności i leków (FDA) Margaret Hamburg.
FDA opublikowała na swym portalu internetowym informacje o tym, które jajka mogą być skażone. Hamburg obiecała przeprowadzenie dochodzenia w sprawie epidemii.
Członkowie Kongresu zażądali wyjaśnień od FDA, czy agencja wiedziała o dotychczasowej działalności producenta skażonych jajek. Jak się okazało, firma Wright County Egg w stanie Iowa w przeszłości kilkakrotnie naruszała federalne i stanowe przepisy o bezpieczeństwie żywności.
Zatrucie salmonellą może być śmiertelne, jeśli ktoś ma osłabiony układ odpornościowy. Przypadków takich na szczęście nie zanotowano w czasie obecnej epidemii, ale przewiduje się wzrost zachorowań. Objawami zatrucia są biegunka, skurcze żołądka i gorączka - od 8 do 72 godzin po spożyciu skażonych jajek.