W wielu szkołach na Warmii i Mazurach głównym tematem lekcji jest ptasia grypa. Sanepid zalecił, by nauczyciele porozmawiali z młodzieżą o faktach i mitach związanych z wirusem.
Na lekcji w Liceum Gastronomicznym w Olsztynie uczniowie dowiedzieli się, że wirus ptasiej grypy ginie w temperaturze 70 stopni Celsjusza. Nauczyciele przypomnieli, że należy unikać jedzenia surowego mięsa i jajek, na czas zagrożenia wirusem przyrządzać potrawy drobiowe w rękawiczkach, unikać kontaktu mięsa drobiowego z wieprzowym, a nade wszystko zachować szczególną ostrożność.
Poszerzona wiedza o ptasiej grypie nie rozwiała jednak wszystkich wątpliwości młodzieży. Reporter RMF FM dowiedział się, że na praktykach w tej szkole na jakiś czas zrezygnowano z potraw z drobiu.
Zalecenie sanepidu to reakcja na informację o wykryciu dwóch ognisk ptasiej grypy pod Płockiem. Do sklepów na północy kraju trafiło 2,5 tony podejrzanego mięsa drobiowego.