Zapomnij o płatkach z mlekiem. Na śniadanie znacznie lepiej zjeść... zimne resztki z poprzedniego dnia. Zdaniem genetyków z Wielkiej Brytanii znakomicie wpływają one na nasz organizm i mogą chronić go przed rakiem. Profesor John Bum z Uniwersytetu w Newcastle twierdzi, że najlepsze są zimne ziemniaki i owsianka, a także gotowana fasola.
Jednocześnie brytyjscy naukowcy radzą - jedzmy w domu. Z ich badań wynika, że aż trzy czwarte zgonów wywołanych alergią to "zasługa" jedzenia żywności przygotowywanej w barach, restauracjach i kawiarniach.
Według ekspertów tylko w Wielkiej Brytanii rocznie z powodu gwałtownej reakcji na żywność - orzeszki ziemne czy jajka - umiera aż 12 osób. Wystarczy śladowa ilość produktu. Gwałtownie rośnie też liczba ludzi uczulonych na konkretne produkty. Większość z nich to osoby, które regularnie jadają "na mieście".
10:45