Sezon turystyczny nad polskim morzem dopiero się zaczyna a już sanepid zamknął ponad 20 lokali gastronomicznych. Mandaty nałożono na ponad pół tysiąca właścicieli. Mimo takiej liczby mandatów większość zakładów jest dobrze przygotowana do sezonu – zapewnia sanepid.

Kontroli podlegały głównie punkty gastronomiczne, które funkcjonują przeważnie w sezonie wakacyjnym. Krystyna Szołomicka z Wojewódzkiej Stacji Sanepidu w szczecinie zapewnia, że mimo tak dużej ilości mandatów i decyzji o wstrzymaniu działalności nie jest tak źle:

Nasze jednak odczucie pomimo stwierdzanych niedociągnięć jest raczej pozytywne i uważamy, że większość zakładów gastronomicznych jest przygotowana do sezonu.

Od tego roku właściciele punktów gastronomicznych mają na głowie spory problem. Chodzi o obowiązek monitorowania żywności. Udokumentowane musi być od kogo towar pochodzi i kto transportował.

Podobnie w przypadku odpadków: Jest to wszystko potrzebne, żeby w przypadkach zagrożenia zdrowia konsumentów można było łatwo ustalić przyczynę powstania tego zagrożenia.

Oznacza to, że w lokalach będzie więcej pracy, szczególnie papierkowej. Może dzięki temu jednak klienci będą spokojniejsi o swoje zdrowie.

21:05