Światowe ceny żywności w marcu były wyższe o 12,6 proc. w porównaniu z lutym i tym samym osiągnęły najwyższy poziom od co najmniej 1990 roku - poinformowała Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa. Rekordy zanotowano w kategoriach olejów roślinnych, zbóż i mięs.
Wskaźnik światowych cen żywności wyniósł w marcu 159,3 pkt, co oznacza wzrost o 12,6 proc. w porównaniu z lutym, kiedy już wtedy osiągnął najwyższy poziom od czasu utworzeniu indeksu w 1990 roku - podało FAO. Przedstawiciele organizacji przypisują ten znaczny wzrost światowych cen działaniom wojennym w Ukrainie.
Ceny żywności w ciągu roku wzrosły o 34 proc. Marcowy odczyt to trzeci z rzędu miesięczny rekord.
Działalność wojskowa w regionie Morza Czarnego wywołała serię wstrząsów na rynkach zbóż i olejów roślinnych. Federacja Rosyjska i Ukraina odpowiadały za około 30 proc. światowego eksportu pszenicy i 20 proc. światowego eksportu kukurydzy - wskazuje FAO. Największymi odbiorcami rosyjskich i ukraińskich zbóż są kraje Bliskiego Wschodu i Afryki.
Organizacja wskazuje, że ceny zbóż od lutego wzrosły o 17,1 proc., a olejów roślinnych o 23,2 proc. Mięso podrożało o 4,8 proc. Wszystkie te kategorie osiągnęły swoje najwyższe poziomy w historii.
O 6,7 proc. podrożał także cukier, odwracając trzy miesiące spadków cen.
W lutym FAO zwracało uwagę, że na światowe ceny żywności wpływa także niska podaż mleka w Europie Zachodniej i Oceanii oraz niekorzystne warunki dla upraw zbóż w Ameryce Południowej.