Ten tydzień to idealny czas na to, by upiec świąteczne pierniki. Te ciastka potrzebują czasu by zmięknąć, więc jeśli przygotujemy je już teraz, będą idealne na Boże Narodzenie. Tajniki pieczenia i zdobienia tych przysmaków dzienikarce RMF FM Marlenie Chudzio zdradziła Anna Skóra, krakowianka, która prowadzi profil na Facebooku AŻURanKI - piernik&frywolitka.
Podstawą jest dobre ciasto. Musi się dobrze wałkować i pozwalać na wykrawanie precyzyjnych wzorów. Składniki, które podała nam Anna Skóra pozwalają na wykonanie jednej porcji ciastek:
110 g masła,
150 g miodu,
70 g cukru pudru,
400 g mąki
jedno jajko,
pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
przyprawy
ew. kakao
Do przyrządzenia podstawowej wersji lukru wykorzystujemy cukier puder, białko i sok z cytryny. Jeśli nie chcemy stosować białek możemy użyć aquafabę, czyli wodę z ciecierzycy. Powstanie nam wtedy taka wersja wege - radzi Anna Skóra.
Jeśli lukier wyjdzie nam zbyt gesty możemy go delikatnie rozcieńczyć wodą, ale uwaga to nie działa w drugą stronę. Jeśli damy za dużo wody, już go nie uratujemy - dodaje piernikowa artystka.
Jeśli nasze pierniki wyjdą zbyt twarde możemy je zmiękczyć zamykając w metalowej puszce z kawałkiem chleba lub skórką z cytryny.
Pani Anna nie wie, ile ma foremek piernikowych. Już dawno przestała liczyć. Sama je też projektuje i drukuje dzięki drukarce 3D. Tworzyła już nawet letnie wersje pierników w kształcie lodów i tukanów. Potrafi zrobić trójwymiarowe konstrukcje, takie jak klejone lukrem chatki z piernika, schowane w przezroczystych bombkach i piernikowe bombki puste w środku wypiekane na specjalnych trójwymiarowych foremkach. Tegorocznym hitem są ciastka w kształcie Mikołaja, który nosi maseczkę.
To jest tak przyjemne, że jeszcze długo mi się nie znudzi smak piernika. To relaksujące zajęcie, które pozwala zapomnieć o tym, co się dzieje - wyznaje piernikowa artystka.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Magia starych pierników. Niezwykłe zbiory Muzeum Sprzętu Gospodarstwa Domowego w Ziębicach