20 zł za kilogram truskawek w Krakowie, 11 zł w Mińsku Mazowieckim, 28 zł w Poznaniu, 12 zł w Nowej Soli, 30 zł w Zielonej Górze, 6-8 zł w Katowicach. Za polskie truskawki w tym roku możemy zapłacić dwa razy więcej. Wszystko przez zimną wiosnę.
Zaledwie 33 kalorie w stu gramach, doskonałe źródło witaminy C, fosforu i żelaza - czyli truskawki. Są one doskonałe nie tylko surowe, ale także przetworzone - w formie dżemów, konfitur czy kompotów.
Truskawka powstała ze skrzyżowania dwóch gatunków poziomek na początku XVIII wieku. "Truskawkowym producenckim zagłębiem" są obecnie Stany Zjednoczone. Polska jest na siódmym miejscu na świecie. Wśród nich są truskawki kaszubskie, które 8 lat zostały zarejestrowane przez Komisję Europejską jako produkt Chroniony Oznaczeniem Geograficznym.
Truskawki to prawdziwa "witaminowa bomba". Mają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Do tego dochodzą witaminy z grupy B oraz witamina PP - m.in. to dzięki niej nasza skóra jest w dobrej kondycji.
Dodatkowo truskawki to źródło wapnia i fosforu - czyli wzmacniają nasze kości.
Kolejny argument za truskawkami - wysoka zawartość żelaza, chroniącego nas przed anemią.
Chcecie oczyścić organizm? Oczywiście jedzcie truskawki. Zawierają bowiem bromelinę - enzym odpowiadający za rozkład białka.
Truskawki polecane są też osobom cierpiącym na choroby reumatyczne, schorzenia wątroby, nerek, kamienie moczowe i żółciowe.
Niestety, u niektórych truskawki wywołują alergię. Najczęściej ten problem dotyczy dzieci. Powodem jest reakcja na niektóre białka występujące w tych owocach.
Lody z truskawkami, tarta z truskawkami, truskawkowa panna cotta - musicie przyznać, że ślinka cieknie na samą myśl. Zaczynający się sezon czas wykorzystać zatem na kulinarne wariacje z truskawkami w roli głównej. Poniżej mamy dla Was kilka sprawdzonych propozycji:
I jeszcze ciekawostka - truskawki są jedynymi owocami, które mają na skórce nasiona.
Największa truskawka na świecie została wyhodowana w Japonii w styczniu 2015 roku. Ważyła 250 gramów.
(mpw)