Mieszkańcy Lublińca przekonują, że chleb pieczony w ich mieście, jest najpyszniejszy. Dziś Fakty z Twojego Miasta zawitały do tej miejscowości.
Aby chleb był dobry trzeba włożyć w niego serce - mówi Karol Kampa z jednej z lublinieckich piekarń. To sami mieszkańcy zapraszając RMF FM do Lublińca argumentowali, że miasto słynie z pysznego chleba, po który przyjeżdżają ludzie również spoza miasta.
W tutejszych piekarniach piecze się wiele rodzajów pieczywa, ale najsmaczniejszy jest chyba ten tradycyjny. Najważniejszy jest oczywiście zakwas . To jest ta cała tajemnica chleba pieczonego na naturalnym zakwasie według tradycyjnej receptury śląskiej. Cały proces może trwać nawet kilka dni: ważne, żeby kwas dojrzał. Dopiero wtedy możemy dodać go do ciasta - wyjaśnia pan Karol.
Oprócz tradycyjnego chleba można kupić w Lublińcu także chleb na kapuście. Sekret polega na tym, że każdy bochenek wypiekamy na pojedynczym liściu kapusty. Aromat z liścia przechodzi w głąb chleba i stąd specyficzny smak - tłumaczy piekarz.
(jad)