Mimo trudnych warunków pogodowych, ruszyły tegoroczne zbiory polskiej aronii. Plantatorzy przyznają, że owoców jest zaskakująco dużo.
Aronia w tym roku jest w pełni dojrzałą, kombajny pracują, zbierają. Urodzaj jest duży, może byłby jeszcze większy, gdyby było więcej wilgoci, deszczu - opowiada w rozmowie z RMF FM profesor ogrodnictwa Stanisław Pluta. Są regiony Polski takie jak mazowieckie czy łódzkie, gdzie obfite opady deszczu pomogły aronii. Susza była mocno zauważalna. Spodziewamy się, że zbiory potrwają do połowy września - dodaje Paweł Eggert, plantator aronii z okolic Grójca na Mazowszu. Rok temu aronię zbieraliśmy na początku września, a w tym roku już zbieramy, głównie ze względu na nasłonecznienie - dodaje plantator.
Aronię można zamrozić, można wykorzystać jako dodatek do potraw, zrobić, niskosłodzoną konfiturę, czy dodać do kompotu. W aronii jest bogactwo antocyjanów, przeciwutleniczacy, które zmniejszają ryzyko wielu chorób, związanych ze wzrokiem czy sercem - zaznacza prof. Stanisław Pluta. Dietetycy tłumaczą, że owoce aronii zawierają między innymi antocyjany i procyjanidyny, które mają silny potencjał antyoksydacyjny.
Aronia zawiera także wiele witamin (C, B2, B6, E, P, PP, K) oraz składniki mineralne (Mo, Mn, Cu, B, I, Co, Zn, Mg, K, Fe, Ca), jak również kwasów organicznych. Są w niej zawarte także białka, błonnik, karotenoidy, ksantofile, kwasy tłuszczowe i wiele innych.
Zdaniem profesor Iwony Wawer, polskiej chemiczki, optymalna dawka aronii dla osoby dorosłej to pół filiżanki owoców lub filiżanka soku lub łyżka stołowa płynnego koncentratu soku dziennie.
Możemy zacząć szukać pierwszych polskich jabłek. Mamy pierwsze przerywki jabłek, przerywamy je, by inne miały szansę lepiej rosnąć. Pojawiają się tradycyjne odmiany - opisuje Paweł Eggert. Według przewidywań wielu sadowników i plantatorów, zbiory jabłek w Polsce w tym roku mogą zdecydowanie mniejsze niż przed rokiem. Według analiz, które przeprowadził Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej i które zostały zaprezentowane w ostatnich dniach, możemy się w tym sezonie spodziewać zbiorów jabłek nawet o ponad milion ton mniejszych niż w roku ubiegłym. Według prognoz, będą one oscylować wokół 3 milionów ton, czyli o około 30 proc. mniej niż w sezonie 2022.