Sorbety stanowią doskonałą i mniej kaloryczną alternatywę dla lodów. Są idealne na upał! Oto najprostszy przepis na ten chłodzący przysmak - zrobiony z melona.

Składniki: 1 melon miodowy, 1 pomarańcza, 3-4 listki stewii (lub opcjonalnie: 3 łyżki brązowego cukru).

Przygotowanie: Melona kroimy na pół, usuwamy pestki i skórę. Miąższ kroimy na kawałki, wkładamy do blendera. Dodajemy obraną, pokrojoną na kawałki pomarańczę. Wsypujemy cukier lub dodajemy listki stewii. Dokładnie miksujemy. 

Zmiksowane owoce przekładamy do pojemnika i zamrażamy. Po godzinie sorbet mieszamy i ponownie wkładamy do zamrażalnika. Czynność powtarzamy około 3 razy w godzinnych odstępach.

Sorbet z melona przekładamy do pucharków. Możemy podawać z ulubionymi owocami.

(mal)