Ostrygi, wołowina, jagnięcina i kaczka krzyżówka – między innymi takie przysmaki były w menu dla pasażerów pierwszej klasy ze statku Titanic z dnia 11 kwietnia 1912 r., czyli na niecałe cztery dni przed jego zatonięciem. Kartę dań sprzedano na aukcji w Wielkiej Brytanii za 84 tys. funtów, czyli ok. 425 tys. złotych.
Na menu o wymiarach 15,9 na 10,8 cm znajduje się lista dań oferowanych pasażerom pierwszej klasy wieczorem 11 kwietnia 1912 roku - m.in. ostrygi, wołowina, jagnięcina i kaczka krzyżówka. Na karcie dań jest logo linii żeglugowej White Star Line, która była właścicielem Titanica - czerwona flaga z białą gwiazdą. Pierwotnie znajdowały się tam także złotego koloru napisy OSNC (Ocean Steamship Navigation Company) i RMS Titanic, ale te wyblakły wskutek zamoczenia w wodzie.
Jak powiedział Andrew Aldridge z domu aukcyjnego Henry Aldridge & Son w Devizes w hrabstwie Wiltshire, to najprawdopodobniej jedyny zachowany egzemplarz tego menu.
Nie jest jasne, w jaki sposób ocalało, wiadomo natomiast, że zostało znalezione w albumie fotograficznym z lat 60. przez córkę i zięcia nieżyjącego już kanadyjskiego historyka Lena Stephensona.