Salmonella czyha, szczególnie w ciepłe dni - alarmują inspektorzy sanepidu. Aby nie zachorować, należy przestrzegać kilku prostych zasad: jajecznica musi być dobrze wysmażona, warto unikać także popularnego deseru pod nazwą kogel-mogel, ptasiego mleczka domowej roboty i serników ubijanych na zimno.
Sanepid radzi: aby uniknąć ryzyka zakażenia salmonellą, warto dokładnie czytać wszelkie przepisy, szczególnie te z kolorowych czasopismach. Są tam podawane przepisy np. na kremy na zimno czy serniki na zimno, gdzie dodaje się jajka i uciera bez obróbki termicznej - mówi Artur Zamorski z rzeszowskiego sanepidu.
Przyrządzanie ciast i mas na parze jest również zdradliwe, gdyż temperatura pary jest zbyt niska, aby zabić zarazki salmonelli.
Inspektorzy sanepidu mówią, że salmonellą mogą być skażone każde jajka, również te, które nie pochodzą z wielkich ferm.
Foto: Archiwum RMF
15:45