W Niemczech wybuchł wielki skandal w związku ze stwierdzeniem śladów zabronionego środka chwastobójczego w żywności ekologicznej.

Okazuje się, że o śladach zdelegalizowanego przed wielu laty Nitrofenu - środka mającego prawdopodobnie działanie rakotwórcze - wiedziano od miesięcy zarówno w branży ekologicznej, jak i w placówkach państwowych. Nikt jednak nie uznał za stosowne poinformować opinii publicznej.

Skażenie Nitrofenem - 10-krotnie przekraczające dopuszczalne normy - wykryto w marcu w mięsie drobiowym z Dolnej Saksonii. Państwowa placówka, która dokonała tego odkrycia, nie poinformowała o tym ministerstwa rolnictwa i ochrony konsumenta. Także gospodarstwa ekologiczne nie ogłaszały alarmu, choć podobno od miesięcy wiedziały o skażeniu Nitrofenem pszenicy paszowej, przeznaczonej do hodowli drobiu.

Wszystko wskazuje na to, że w gospodarstwach ekologicznych używano Nitrofenu mimo zakazu, obowiązującego od kilkunastu lat w całej Unii Europejskiej.

02:15