Nowy "rewolucyjny" francuski przysmak – makaron ze świerszczy i szarańczy – lansują kucharze z Lotaryngii. Dietetycy zalecają brązowy makaron sportowcom oraz osobom, które czują się zmęczone lub chcą schudnąć.
Dietetycy zachwalają ten łatwostrawny brązowy makaron - wytwarzany m.in. ze zmielonych świerszczy i szarańczy - jako rewolucyjną broń przeciwko zmęczeniu i otyłości. Zawiera on bowiem niezwykle dużo protein, które są budulcem mięśni, wywołują poczucie sytości i znacznie ułatwiają przemianę materii.
Stephanie Richard, szefowa firmy z Thiefosse w Lotaryngii, twierdzi, że zaczyna tonąć w stosach zamówień. Zapewnia, ze "owadzi makaron" może nawet zastąpić w jadłospisie chude mięso. Jest również zalecany osobom, które ciepią na niedobór żelaza i magnezu w organizmie. W czasie produkcji dodawane są czasami do tego makaronu prawdziwki, by zwiększyć jego walory smakowe.
(mal)