Nie tylko słodycze mogą być szkodliwe dla zębów. Zły wpływ mają na szkliwo także warzywa, szczególnie te pieczone - twierdzi doktor Graham Chadwick z Uniwersytetu Dundee.

Okazuje się jednak, że nie wszystkie warzywa zagrażają naszym zębom. Niebezpieczne są zwłaszcza te, które w trakcie pieczenia nabierają odczynu kwaśnego. On właśnie może naruszać szkliwo, podobnie jak owoce cytrusowe czy napoje gazowane. Nieprzyjaznymi warzywami są m.in. cukinie, bakłażany czy też zielona papryka. Niczym nie grożą nam natomiast pieczone pomidory i cebula.

Po jedzeniu trzeba przepłukać usta zwykłą wodą, by usunąć kwas. Przez co najmniej godzinę po posiłku nie należy myć zębów szczoteczką, by nie naruszyć osłabionej powierzchni szkliwa - radzi wielbicielom pieczonej cukinii doktor Chadwick. Mówiąc krótko: jeśli piec, to potem płukać i nie szczotkować.