Aromatyczna mahakamska zalewajka albo pyszny deser z soczystych pieczonych owoców. Niebawem w polskich księgarniach ukaże się książka "Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska". Również "Gra o tron" doczeka się swojej oficjalnej książki kucharskiej - jej premiera odbędzie się w maju przyszłego roku. Będą tam przepisy m.in. na krwawy placek Dothraków, pieczone winogrona Redwyne'ów oraz herbatniki okrętowe z wodorostów.
"Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska" z przedmową autora książek o Geralcie z Rivii Andrzeja Sapkowskiego trafi do księgarń 22 listopada nakładem Wydawnictwa Znak. Dzień wcześniej pojawi się wersja anglojęzyczna. Książka napisana została przez blogerki kulinarne, Anitę Sarnę i Karolinę Krupecką. Obie prowadzą witryny kulinarne: anglojęzyczną Witcher Kitchen i polskojęzyczną Nerds’ Kitchen, poświęcone przepisom inspirowanym popkulturą.
Sarna, na co dzień projektantka gier wideo, jest autorką przepisów, a Krupecka odpowiedzialna jest za zdjęcia i scenografię. Czytelnicy znajdą w nowej publikacji 80 przepisów kulinarnych inspirowanych światem Wiedźmina. Wśród nich będzie podpowiedź, jak przygotować aromatyczną mahakamską zalewajkę. To zupa z boczkiem i kurkami lub zielonymi gąskami, przypominająca nieco żurek. Autorski opisują też przekąski z targu w Oxenfurcie oraz egzotyczne smaki w novigradzkim porcie.
Również "Gra o tron" doczekała się swojej oficjalnej książki kucharskiej. Premiera obędzie się 7 maja 2024 r. W publikacji znajdziemy przepisy m.in. na: krwawy placek Dothraków, dornijskie ciastka z kremem, pieczone winogrona Redwyne’ów czy herbatniki okrętowe z wodorostów.